Pojemność zbiornika paliwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sewerwa
    Ambiente
    • 2016
    • 208
    • Octavia III combi (5E5)
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Przy odbiorze 0km zasiegu (sprzedawca mowil ze 4-5litrow jest) wlane 10 litrow z kanistra i zasieg tylko 35km ?!? Po dolaniu do pelna za ok 100km zrobilem trase 140km spalanie 5.0l/100km i pozostaly zasieg 720km (720+140=860kmx5.0lsrednie= 43litry bak? Ja myslalem ze bede mial bak 55litrow rozumiem zapas 2-3 litry od zasięgu 0 do pustki ale 12 ?!?!?! wtf ?
    SewerWa

Komentarz

• maro rs
      Elegance
      • 2014
      • 948

Sewerwa, przecież to nie jest takie proste:
      - zasięg zależy do tego, w jakim stylu przejechałeś ostatnie kilometry, a nie całą trasę,
      - spalanie z kompa nie jest idealnie takie jak rzeczywiste.

Ciesz się autem i nie zajmuj pierdołami, ustaw sobie na wyświetlaczu nie wiem, radyjko, media albo coś... :P
      "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Na pierwsze tankowanie srednie zuzycie wystarczy ze policzy z jazd na lawete, z lawety, pod salonem na poziomie 20-30l/100km i wtedy takie dziwne akcje wyjda.

Nalac do pelna, skasowac wszystkie zasiegi w tym dlugoterminowy i powinno sie unormowac.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• krzyzakp
          L&K
          • 2013
          • 1016
          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Nawet kasowac nie musisz nic, zrob pareset km i bedzie w porzadku..
          Choc poruszane juz w tym watku było, ze nawet jak zasieg spadnie do zera (czy tam przejedziesz 30km od tego jak zniknie zasieg, ponizej 30km), to i tak cos tam w baku jest.. Ale wyjezdzanie do zera baku nie jest najzdrowsze, gdy pompa zasysa z dna resztki z całym syfem jaki sie z czasem nagromadzi w baku..

Ciesz sie autem, tankuj najpozniej jak sie pojawia rezerwa i tyle Wyjezdzanie do zera to sredni pomysł, bo jak zabraknie paliwa w trasie, to tylko nerwy...

Moja O3 RS

Komentarz

• Sewerwa
            Ambiente
            • 2016
            • 208
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zrobiłem identycznie jak pisze Maincroft, zalałem pod sam korek i skasowałem długoterminowo i od uruchomienia i trasa 140km po której jest na kompie spalanie 5,0l/100km i zasięg 720km.
            Więc dziwi mnie, że wg. tego spalania - zasięg przelicza tak jakby tylko dla 43 litrów (gdzie się podziało 12 litrów?).
            720+140=860km x 5l/100km = 43 litry
            Jak dobrze kojarzę powinnienem mieć 55litrowy bak
            SewerWa

Komentarz

• maro rs
              Elegance
              • 2014
              • 948

Pewnie miałeś krótki termin produkcji, a nie było akurat dostępnych pięćdziesiątek piątek, to wstawili co było pod ręką - widać jakaś czterdziestka trójka się nawinęła. No trudno, będziesz częściej tankował, ale za to masa mniejsza :P

Komentarz

• krzyzakp
                L&K
                • 2013
                • 1016

Sewerwa, instrukcja mowi ze zbiornik ma pojemnosc "ok 50litrow z czego ok. 6litrow stanowi rezerwe" (strona 193, ostatnie zdanie). Z tego by wynikalo ze komputer podaje zasieg bez rezerwy.. Na poprzednich stronach juz była o tym dyskusja, ze niby 50l, ale wychodziło ze tak naprawde wiecej...
                Tak czy siak bak jest jaki jest niestety.. Jak by ktos znalazl metode na powiekszenie, ze wszelkimi papierami (atesty itp) to tez bede wdzieczny za info

Moja O3 RS

Komentarz

• ryjeks
                  Rider
                  • 2010
                  • 488
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Sewerwa
                  Zrobiłem identycznie jak pisze Maincroft, zalałem pod sam korek i skasowałem długoterminowo i od uruchomienia i trasa 140km po której jest na kompie spalanie 5,0l/100km i zasięg 720km.
                  Więc dziwi mnie, że wg. tego spalania - zasięg przelicza tak jakby tylko dla 43 litrów (gdzie się podziało 12 litrów?).
                  720+140=860km x 5l/100km = 43 litry
                  Jak dobrze kojarzę powinnienem mieć 55litrowy bak
                  Komp nie bierze pod uwagę tego, co jest ponad pierwsze odbicie w uproszczeniu i ogólnie oszukuje na początku, bo podaje za mały zasięg.

Bak od zera pod korek ma ok. 57 litrów.
                  Tak auta i "zasięgi teoretyczne" robione są dla "blondynek" i normalni użytkownicy, dostają rykoszetem

W momencie gdy zasięg teoretyczny pokazuje 0, w baku jest minimalnie 6l paliwa przy delikatnym stylu jazdy.
                  Przy ostrzejszym jest więcej, ponieważ wcześniej pokazuje się owe 0 km zasięgu.

Zrób 1000 km na baku i nie gniewaj się na Skodę :wink:

Komentarz

• krzyzakp
                    L&K
                    • 2013
                    • 1016

ryjeks, Jak bak jest 57 faktycznie, to starajac sie i wyjezdzajac do oparow moge CI i 1200km zrobic tylko niech przestanie tak wiac...

Moja O3 RS

Komentarz

• Sewerwa
                      Ambiente
                      • 2016
                      • 208
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

dzięki za wszystkie info - tez do końca nie wyjeżdżam raczej koło 1/3 tankuję najpóźniej okolice kontrolki, ale nie spotkalem się jeszcze żeby od zasięgu 0 było ok 6l. w baku. w Peugeotcie 307 przy baku ok 60l. a mieścilo sie pod szyję i 66-69 przy srednim 5,0 zasieg pokazywał nawet 1300-1400km...
                      SewerWa

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Pytanie jeszce o ile zaniza lub zawyza zuzycie paliwa komputer, chociaz w O3 chyba z tym nie ma takiego problemu jak wczesniej
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Ironik
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 240
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                          Pytanie jeszce o ile zaniza lub zawyza zuzycie paliwa komputer, chociaz w O3 chyba z tym nie ma takiego problemu jak wczesniej
                          U mnie w silniku 1.4 (według motostat) komputer zaniża zużycie o 0,4 litra w każdym tankowaniu.

Komentarz

• krzyzakp
                            L&K
                            • 2013
                            • 1016

U mnie wahania tego co pod dystrybutorem vs. motostat wychodza w granicy 0,1l, czyli taka jaka jest dokladnosc spalania u nich..
                            Tankowane zawsze tak samo, do 3/4 odbic, z odczekaniem chwile po pierwszym.. A to tez moze miec wplyw, bo od pierwszego odbicia wchodza jeszcze 3-4litry..

Moja O3 RS

Komentarz

• ryjeks
                              Rider
                              • 2010
                              • 488
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez krzyzakp
                              ryjeks, Jak bak jest 57 faktycznie, to starajac sie i wyjezdzajac do oparow moge CI i 1200km zrobic tylko niech przestanie tak wiac...
                              Słowo się rzekło! Czekamy

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 16 19:48 ]
                              Zamieszczone przez Ironik
                              Zamieszczone przez Maicroft
                              U mnie w silniku 1.4 (według motostat) komputer zaniża zużycie o 0,4 litra w każdym tankowaniu.
                              U mnie średnio ok. 0,2 litra

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

U mnie w 1,2 komp zaniża około 0,2 l od rzeczywistości.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Sewerwa
                                  Ambiente
                                  • 2016
                                  • 208
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Parametry nowego tankowania.
                                  Zrobione od stanu pod korek 775km tankowanie przy zasiegu z komp. 35km do 1szego odbicia 43.3litra. Po zatankowaniu wyswietla sie zasieg 800km. Srednie spalanie ok. 6.0l/100km bo na te 775 km spalone 43.3 + to co bylo wyzej od stanu 1sze odbicie do pod korek. Komputer pokazywal cos ok 5.8l wiec zgadzaloby sie raczej.
                                  SewerWa

Komentarz

• Jasiek
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 192
                                    • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Sewerwa nie tylko u Ciebie w OIII jest taki mały zbiornik. Mam Scouta ,a tam fabrycznie ma być 55 litrów. Po kilku tankowaniach wiem ,że na pewno niema 55l. :evil: A do 50 litrów też trochę brakuje.
                                    była Octavia II 1.9 TDI
                                    jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Widocznie producent inaczej niz my pojmuje pojecie rezerwa i gleboka rezerwa :twisted:
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• ryjeks
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 488
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Jasiek
                                        Sewerwa nie tylko u Ciebie w OIII jest taki mały zbiornik. Mam Scouta ,a tam fabrycznie ma być 55 litrów. Po kilku tankowaniach wiem ,że na pewno niema 55l. :evil: A do 50 litrów też trochę brakuje.
                                        Ciekawe

To opowiedz nam w jaki sposób sprawdziłeś, że nie ma 55, a do 50 też mu brakuje?

Komentarz

• Sewerwa
                                          Ambiente
                                          • 2016
                                          • 208
                                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

no właśnie jak sprawdzić w TDI-ku jak nie można do końca wyjeździć ??? moim zdaniem przy zasiegu 0 powinny być 2 l. w baku dla zapominalskich a słychać głosy że 6-7 nawet może być... ale czy tsi i tdi tak samo ?
                                          SewerWa

Komentarz

• krzyzakp
                                            L&K
                                            • 2013
                                            • 1016

Sewerwa, jak jak? Wyjezdzij do momentu 0 na wyswietlaczu, auto na podnosnik, zdejmujesz bak i zlewasz co w nim jest.. Proste

Pytanie tylko czy jest sens.. Bo w sumie skoro i tak nie mozna wyjezdzic do zera, to co za roznica czy zostanie CI 2l czy 6l? Wiesz ze masz zasieg np. 550km na wyswietlaczu i za tyle max trzeba zatankowac. A wyjezdzanie paliwa do zera zawsze było loteria, czy nie staniesz np. 30km od stacji, w srodku nocy i bedziesz czekal 3h nim ktos dowiezie paliwo.. Teraz pol biedy, ale przy -20 na dworze to juz troche przekichane, bo auto wystygnie Ci w pol godziny, a nawet webasto CI nie uratuje tyłka - bo nie ma czym, skoro bak pusty

Moja O3 RS

Komentarz

• ryjeks
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 488
                                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Sewerwa
                                              no właśnie jak sprawdzić w TDI-ku jak nie można do końca wyjeździć ??? moim zdaniem przy zasiegu 0 powinny być 2 l. w baku dla zapominalskich a słychać głosy że 6-7 nawet może być... ale czy tsi i tdi tak samo ?
                                              Auta są robione aktualnie dla "blondynek" i nie mogą zostać 2 litry, bo assistance by miało za dużo pracy.

Baki na 99% są takie same, zresztą są tu spece od ETKI więc można sprawdzić łatwo.

Komentarz

• maro rs
                                                Elegance
                                                • 2014
                                                • 948

Przecież ktoś robił testy w tsi, i po pojawienia się zera w zasięgu przejechał jeszcze bodajże ponad 60 km do zatrzymania auta (w bagażniku chlupotało paliwko w kanisterku).
                                                Ja u siebie nieraz zalewałem zdecydowanie ponad 50 l, a jeżdżę co najwyżej 3 km od pojawienia się zera.

Komentarz

• psotniq
                                                  Classic
                                                  • 2016
                                                  • 3

Pierwsze tankowanie po odbiorze wlalem 53 litry, ostatnio komputer pokazywał zasieg 10 km i wlalem 46 litrów.
                                                  Ale z drugiej strony dobrze, ze w ta stronę komputer przekłamuje ????
                                                  O3 1.4 TSI CZDA Style DSG

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=94072

Komentarz

• ryjeks
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 488
                                                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez maro rs
                                                    Przecież ktoś robił testy w tsi, i po pojawienia się zera w zasięgu przejechał jeszcze bodajże ponad 60 km do zatrzymania auta (w bagażniku chlupotało paliwko w kanisterku).
                                                    Ja u siebie nieraz zalewałem zdecydowanie ponad 50 l, a jeżdżę co najwyżej 3 km od pojawienia się zera.
                                                    "Od momentu "0" do końca paliwa:

Dystans: 121 km
                                                    Średnia prędkość: 50 km/h
                                                    Spalanie z komputera: 5,4 l/100km (rzeczywiste w okolicy 5,6-5,7 l, bo komp kłamie)
                                                    Czas jazdy: 2h 25m

Na suchy zbiornik łącznie pod korek weszło ok. 57 l "

Komentarz

Pracuję...